یکی از خوشمزه های سفره صبحانه ما ایرانی ها، مرباها هستند. خانم های خوش سلیقه ایرانی تلاش می کنند تا وعده صبحانه را برای اعضای خانواده خوش مزه جلوه دهند و سفره های صبحانه را رنگی نمایند. به همین دلیل رو به سوی پخت انواع مرباها می آورند مرباهایی که از خود میوه ها تا پوست آنها را شامل می شود. بعضی مربای بالنگ می پزند، برخی سراغ مربای بهار نارنجی می روند، بعضی مربای کیوی می پزند، بعضی گل محمدی را مربا می کنند و … .
یکی از خوشمزه ترین و پرطرفدارترین مرباها در ایران و جهان، مربای توت فرنگی است. مربای توت فرنگی همانند خود توت فرنگی خوشمزه و لذیذ است. به همین دلیل امروز تصمیم داریم تا نحوه پخت مربای توت فرنگی خوشمزه و خوش رنگ خانگی را خدمت شما عزیزان ارائه نماییم. اما قبل از اینکه به سراغ مواد اولیه و نحوه پخت برویم، ذکر این نکته لازم است که سعی کنید در فصول بهار و تابستان نسبت به پخت این مربا اقدام نمایید. زیرا در بهار و تابستان توت فرنگی خوشمزه محلی موجود می باشد و مربای آن هم خوشمزه تر خواهد بود. البته با توت فرنگی گلخانه ای هم می شود مربا پخت اما انتظار آن عطر و طعم را نمی توان از آن داشت!
طرز تهیه مربای توتفرنگی
۱- موقع انتخاب توت فرنگی سعی کنید توت فرنگیهای ریز و سالم را انتخاب کنید و حد الامکان از توت فرنگی گلخانهای استفاده نکنید.
۲- معمولاً توت فرنگی پرز دارد در نتیجه برای شستن آنها ابتدا یک ظرف متناسب را انتخاب کنید در آن آب سرد بریزید و توت فرنگیها را چند دقیقه در ظرف قرار دهید تا پرزهای آن جدا شود سپس با آب سرد بشویید.
۳- برای شستن توت فرنگی ابتدا توتها را بشویید بعد کلاهک آن را جدا کنید، چون اگر غیر از این باشد زود متلاشی میشود. بعد از شستن کلاهک را طوری جدا کنید که توت فرنگیها زخمی نشوند.
۴- داخل قابلمهای که دو برابر میزان توت فرنگیها گنجایش دارد ردیفی توت فرنگی و شکر را اضافه کنید در ظرف را بگذارید و به مدت ۲۴ ساعت در یخچال قرار دهید تا آب بیندازد.
۵- قابلمه را روی حرارت زیاد قرار دهید و منتظر بمانید تا جوش بیاید توجه داشته باشید اگر حرارت را مدام کم یا زیاد کنید رنگ مربا تیره میشود از زمانی که جوش آمد ۱۰ دقیقه زمان بگیرید بعد از ۱۰ دقیقه توت فرنگیها را با یک کفگیر سوراخ دار از ظرف خارج کنید و اجازه دهید شربت ۱۰ دقیقه دیگر هم بجوشد با قاشق چوبی کف روی ظرف را خارج کنید تا جایی که امکان دارد از قاشق استیل استفاده نکنید، چون باعث کپک زدن میشود.
۶- بعد از اینکه شربت ۱۰ دقیقه جوشید مجدد توت فرنگیها را اضافه کنید و اجازه دهید ۵ دقیقه دیگر بجوشد در فاصله این ۵ دقیقه جوهر لیمو را با یک قاشق غذاخوری آب جوش حل کنید و به مربا اضافه کنید.
۷- علاوه بر این روش از روش دیگری هم میتوانید استفاده کنید به این صورت که وقتی توت فرنگی و شکر را لا به لا در ظرف ریختید و به مدت ۲۴ ساعت در یخچال قرار دادید تا آب بیندازد در این مرحله توت فرنگی را جدا کنید و آب و شکر را به مدت ۱۰ دقیقه روی حرارت تند قرار دهید تا قوام بیاید سپس توت فرنگیها را اضافه کنید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه بجوشد بعد جوهر لیمو را اضافه کنید و ۵ دقیقه بعد هم از روی حرارت بردارید. پس در هر دو روش توت فرنگیها باید ۱۵ دقیقه روی حرارت تند بجوشند شربت هم باید به مدت ۲۵ دقیقه بجوشد تا آماده شود.
۸- بعد از این تایم ممکن است فکر کنید که شربت هنوز خیلی رقیق است و اصطلاحاً قوام نیامده است، اما به این نکته توجه داشته باشید که شربت داغ است در نتیجه رقیق بودن آن طبیعی و باید منتظر بمانید تا کاملاً خنک شود اگر این زمان بندیها را رعایت کنید بعد از خنک شدن غلظت مناسب را پیدا میکند پس منتظر بمانید تا مربا خنک شود بعد از خنک شدن کامل، آن را داخل ظروف شیشهای دردار ریخته و داخل یخچال نگهداری کنید.
۹- سعی کنید مرباها را ۱ کیلو ۱ کیلو بپزید، چون حتماً باید این زمان بندی را رعایت در نتیجه اگر مقدار میوه و شکر بیشتر باشد ممکن است در تنظیم زمان به مشکل برخورد کنید پس زمانهای گفته شده برای ۱ کیلو است.
نکات کلی و سوالات پر تکرار در تهیه مربای توت فرنگی
۱- مربای توت فرنگی را در چه ظرفی و با چه حرارتی بپزیم؟
همه مرباها به جز مربای به را در ظرف لعابی بپزید همچنین برای پخت هیچ مربایی به جز مربای به نباید در ظرف را بگذارید.
مربای توت فرنگی باید با شعله زیاد پخته شود منظور از شعله زیاد این است که اگر ظرف شما کوچک است روی شعله کوچک، ولی با درجه بالا قرار دهید و اگر ظرف شما بزرگ است روی شعله بزرگ و با درجه بالا قرار دهید درجه حرارت بالا باعث میشود مربا مدام سر برود برای جلوگیری از سر رفتن اولاً ظرفی را انتخاب کنید که ۲ برابر گنجایش مواد اولیه ظرفیت داشته باشد ثانیاً از ابتدای پخت یک قاشق چوبی در ظرف قرار دهید.
۲- چرا مربا کپک میزند؟
کپک زدن مربا ممکن است به علل مختلفی اتفاق بیفتد که به شرح ذیل میباشد:
استفاده از قاشق استیل، چون قاشق استیل باعث میشود مربا آب بیندازد.
میوه کاملاً پخته نشده باشد.
شربت خوب قوام نیامده باشد در واقع شربت را کم جوشانده اید.
شکر کم بوده است.
برای جلوگیری از کپک زدن مربا وقتی که مربا را در ظرف ریختید اجازه دهید یک شب بماند فردای آن روز به آن سر بزنید اگر مربا رقیق بود باید میوه را خارج کنید و دوباره بگذارید شربت قوام بیاید.
۳- چرا مربا شکرک میزند؟
کف روی آن را جدا نکرده اید.
بیشتر از تایم گفته شده جوشانده اید.
شکر آن بیش از اندازه بوده است.
ترشی مربا کم بوده است.
وقتی مربا شکرک زد آن را داخل قابلمه برگردانید کمی آب جوش و آبلیمو اضافه کنید دو تا جوش که زد آماده است.